4-Star Rembrandt topdekmatras4-Star Rembrandt topdekmatras5-Star Monarch topdekmatras

 

 

Matrassen / Topdek

 

Voordelen en eigenschappen van topdekmatrassen

Topdekmatrassen zijn ook wel bekend onder de volgende namen: bodytoppers, dekmatrassen, toppers en topmatrassen.

Topdekmatrassen zijn voor een 3-tal doeleinden ontwikkeld:

  • Het tegengaan van de naad tussen 2 losse matrassen, om zo tot het comfortabele gevoel van 1 grote matras te komen, zonder dat de kwaliteit hiermee in het geding komt. 2 losse matrassen gaan immers langer mee dan 1 grote.
  • Het verhogen van een (bestaand) bed. Door een topdekmatras te plaatsen wint men al gauw tussen de 5 en 8 cm. aan hoogte.
  • Het versoepelen van het slaapcomfort. Een topdekmatras zorgt, afhankelijk van de vulling, voor een soepeler slaapcomfort. Echter moet wel vermeld worden, dat door het aanbrengen van een extra laag op het bed, het geheel wel warmer wordt. Dit kan zeer goed van pas komen bij mensen met gewrichtsproblemen.

 

 

Geschiedenis van de matras

 

Het woord matras is ontstaan uit een Arabisch woord dat ”een mat in een bepaald gebied ” betekende. Tijdens de assimilatie van Europese en Arabische culturen is dit uiteindelijk het woord “materas” en dus uiteindelijk matras geworden.

Ruim 10.000 jaar voor Christus waren mensen al bewust bezig met de materialen waar ze op sliepen. Deze eerste matrassen werden gemaakt van bladeren en verschillende grassoorten.

In Egypte werd voor het eerst het matras van de grond omhoog geplaatst door middel van een ledikant. De voordelen zoals minder ongedierte en minder tocht werden al snel duidelijk zodat men zo ook in andere landen begon te slapen.

Tot 500 na Christus sliepen de Romeinen op een zeer bijzondere wijze. Voor het slapen gaan nam men een warm bad om in te doezelen. Als de slaap dan bijna zijn intrede maakte werd de persoon op een soort matras gelegd die zachtjes heen en weer gewiegd werd. Deze matrassen waren stoffen zaken, gevuld met hooi, riet en wol. Was men rijker, dan werden deze matrassen nog aangevuld met veren.

De 15e eeuw kenmerkt zich als het begintijdperk van de luxe matrassen. Deze werden gevuld met riet, bladeren en stro en afgewerkt met fluweel en zijde. Aansluitend deed in de 16e het ledikant zijn intrede. Dit platform werd met leer en touwen omrand.

In de 18e eeuw werd de basis gelegd voor onze huidige matrassen. In het begin van de 18e eeuw werden de matrassen veelal van katoen en wol gemaakt. Vanaf het midden van de 18e eeuw werden deze vervangen door paardenhaar en kokosvezels. De zak met vulling (het matras) werd dichtgeknoopt door middel van knopen en de randen werden gestikt.

Ook werden in deze tijd de eerste gietijzeren springbedden uitgevonden. In eerste instantie werd dit vooral gebruikt voor stoelzittingen. Uiteindelijk is het uitgegroeid tot de bouw van het spiraalveer bed. Het eerste binnenveringsmatras werd uitgevonden door de Duitser Heinrich Westphal in 1871.

Na de Tweede Wererldoorlog begon men met het maken van matrassen van synthetische schuimen. De voordelen qua levensduur, hygiëne en comfort waren enorm. Begin tachtiger jaren kwam NASA met een revolutionair materiaal dat nu bekend is met de naam traagschuim. Dit word ook wel Tempur, M-Line visco-elastich schuim of memory foam genoemd. Overigens werd het pas in de jaren 90 op de consumentenmarkt geïntroduceerd.

Ook werd in deze periode het pocketveer matras ontwikkeld. Deze verbeterde versie van het ouderwetse binnenveringsmatrassen, is inmiddels dusdanig ingeburgerd, dat meer dan 2/3 van de volwassen Nederlanders hierop slapen.