Voordelen en eigenschappen van boxsprings

Optimale ondersteuning: een boxspring kent een dubbele of zelfs driedubbele ondersteuning waardoor mensen een optimale nachtrust ervaren.

Uitstekende ventilatie: de open ruimte en de verenstructuur in het matras zorgen voor een uitstekende luchtcirculatie

Afwerking van de boxspring: de afwerking van de boxspring kan men zelf bepalen. Deze kan bekleed worden met meubelstoffen of kunstleder in divrse kleuren en met verschillende type pootjes. Op deze manier kan de boxspring aangepast worden aan het slaapkamer interieur

Matras: een groot voordeel aan een boxspring is dat de bodem van een boxspring eenvoudig gecombineerd kan worden met elk soort matras, een pocketveermatras komt hier weliswaar het beste tot zijn recht.

Elke type slaper: aangezien elke type matras op een boxspring kan worden geplaatst, kan elke type slaper kiezen voor een boxspring.

Hoger slapen: over het algemeen is een boxspring hoger dan een andere bedvorm. Veel mensen ervaren dit als prettig.

Grote bedvorm: bij een boxspring is de binnenmaat over het algemeen gelijk aan de buitenmaat, wat inhoudt dat een boxspring compact en erg functioneel is.

 

Geschiedenis van de boxspring

Nadat in de 19e de gietijzeren springbedden waren uitgevonden, is deze uiteindelijk uitgegroeid tot de bouw van het spiraalveer bed. O.a. Auping is een van de meest bekende fabrikanten hiervan. Door deze bedden te combineren met binnenveringsmatrassen, kunnen we spreken van de 1ste dubbel verende combinaties. Door uiteindelijk deze matrassen te combineren met een houten of stalen frame, ontstonden er de 1ste type boxsprings (letterlijke betekenis = doos met veren).

Deze type boxsprings werden met name veel gebruikt in Engeland en Amerika. Na de Tweede Wereldoorlog en met de daaropvolgende welvaart, kwam de Nederlandse bevolking steeds meer in contact met deze comfortabelere manier van slapen. Toen de Nederlandse hotellerie zich ook steeds meer internationaal ging oriënteren en dus ook steeds meer boxspringcombinaties ging plaatsen, werden deze ruimschoots bekend, ook voor de Nederlander die in eigen land zijn vakantie vierde.

Aansluitend hebben grote merken zoals Haestens en IKEA het fenomeen boxspring gemaakt totdat wat het vandaag de dag is. Weliswaar zijn er vele onderlinge verschillen tussen de diverse types, echter is de basis altijd geweest dat er 2 of meer verende lagen in een combinatie horen te zijn. Toen eind jaren 90 ook Auping, van huis uit een spiraalbodem en beddenfabrikant uit Deventer, zich ging richten op de boxspringmarkt, kon men spreken van een ware hype. Tot op de dag van vandaag zijn boxsprings, zowel nationaal als internationaal, een van de meest gebruikte slaapsystemen ter wereld.

 

Geschiedenis van het slapen

Middeleeuwen

In de middeleeuwen kwamen de mensen na zonsondergang weinig buiten. De nacht werd gezien als gevaarlijk en was vooral het domein van criminelen en dronkelappen. Over het algemeen ging men dan ook binnen enkele uren na het ondergaan van de zon slapen. Na vier uurtjes nachtrust kwamen de meeste mensen echter alweer uit bed. Zij bleven vervolgens een uur of twee wakker, waarna ze begonnen aan hun ‘tweede slaap’.

Gedurende die nachtelijke uurtjes waarop ze wakker waren ontplooiden de middeleeuwers allerlei activiteiten. Sommigen deden nog wat aan het huishouden, anderen begonnen te lezen of te bidden. In gebedsboekjes uit de 15de eeuw staan zelfs speciale gebeden voor tussen de twee slaapperiodes. Een dokter uit de 16de eeuw wist echter een nog veel betere invulling van de nachtelijke activiteit. Hij adviseerde zijn patiënten om niet aan het einde van de dag, maar na de eerste slaap te proberen een kindje te verwekken, want dan ´genoten zij er meer van´ en ´ging het beter´.

Nachtelijke ontmoetingen

De negatieve houding ten opzichte van de nacht veranderde enigszins rond de 17de eeuw. Tijdens de Reformatie en Contrareformatie moesten zowel katholieken als protestanten regelmatig hun toevlucht zoeken tot nachtelijke missen. Hierdoor was de nacht niet langer alleen het toneel van de losbandigheid, maar begaven ook de beschaafde mensen zich in het donker buitenshuis. Daarnaast kwam tegen het einde van de 17de eeuw in steeds meer Europese steden ook de straatverlichting op. Het resultaat was dat mensen zich vaker begaven in het nachtleven en dus minder tijd overhielden om in bed te liggen.

Industriële revolutie

De grootste verandering kwam echter pas in de 19de eeuw met de industriële revolutie. Veel arbeiders werkten 12 tot 14 uur op een dag en hielden geen tijd meer over om ’s nachts wakker te blijven. In een medisch journaal uit 1829 werd ouders dan ook aangeraden om hun kinderen af te leren in twee sessies te slapen. “Zolang ze niet ziek zijn, hoeven ze niet meer dan eenmaal op de dag te slapen. Draaien zij zich toch nog een keer om, dan dienen zij hierop terechtgewezen te worden”, aldus het advies. Opmerkelijk genoeg werd er in deze periode ook voor het eerst melding gemaakt van een aparte vorm van slaapstoornis, waarbij mensen midden in de nacht wakker werden en niet meer verder konden slapen.

21e eeuw

Vandaag de dag realiseren we ons dat slapen een erg belangrijke factor is voor ons functioneren in de huidige maatschappij. We slapen gemiddeld 1/3e deel van ons leven en dus is het van belang om een goed bed te hebben. Er is immers geen ander product in ons dagelijks bestaan wat zo intensief gebruikt wordt en zo bepalend is voor de ons welzijn!